fredag 27 september 2013

Hur gör jag för att börja tävla?

Ibland dyker frågan upp om hur man gör om man ska börja tävla. Det finns två tävlingar i Sverige för helt nybörjare, du får alltså inte ha tävlat förut. Du behöver heller inte vara med i ett Team, eller vara coachad.
Alströmertrofén och Tammerpokalen.


Vill man tävla på en "riktig" tävling som anordnas av eller i samarbete med SKKF, så krävs det att man är med i ett Team/Förening som är ansluten till SKKF. Listan på dessa hittar du på SKKFs hemsida: http://www.skkf.org/?articleId=169&lang=SE


Så sök igenom listan och se om du hittar något du tycker verkar passa dig. Du kanske föredrar ett som ligger nära, eller ett som har flera atleter som tävlar i just den gren som du vill tävla i. Eller du kanske vill ha en specifik coach. Det finns Team som är väldigt noga och selektiva med vilka som får vara med. Medans andra tar in alla som ansöker. Vissa team står för allt du behöver. Medans andra endast ger dig rätt att tävla i deras namn. Så ta reda på vad som ingår när du ansluter dig till ditt team.

Va köstar de??
Det är rätt dyrt att tävla på "riktiga" tävlingar. Så är du osäker på om detta är något du vill syssla med, så rekommenderar jag att du börjar med någon av nybörjar-tävlingarna. Då kommer det inte kosta dig mer än en bikini/badbyxor, som du kan köpa vilken som, eller ta något gammalt du har hemma. Och ett par högklackade skor om det krävs i din gren. Reskostnad tillkommer så klart. Men vad jag vet har de fortfarande inte infört någon anmälningsavgift för deltagare.

När det blir en SKKF-ansluten tävling så blir det helt andra pengar. Oftast sker inregistreringen dagen innan. Så bor du inte i närheten krävs minst en hotellnatt. Reskostnader tillkommer så klart. Det tas ut en anmälningsavgift på 500-600 beroende på tävling. Sen behöver du tävlings-bikini eller poseringsbyxor. Och ett par tävlingsgodkända högklackade skor (klack max 12 cm och sula max 1 cm) om det krävs i din gren. Du kommer behöva tävlingsfärg, vilket kan kosta någon tusenlapp om man vill ha professionell hjälp och slippa klabba själv. Du behöver någon som coachar dig backstage, vilket kan vara gratis, eller kosta, beroende på vem du vill ha. För oss tjejer tillkommer en massa lull-lull, så som smink, naglar, hår. Jag rekommenderar alla att bleka tänderna, oavsett om du är kille eller tjej. Jag kan tom tycka att vissa killar gott kunde smeta på lite kajal runt ögonen för att slippa se ut som stirrande spöken på scen. Men det är ju bara min uppfattning ;)

Sen krävs oftast en medlemsavgift till Teamet. Som kan röra sig om allt från någon tusenlapp till flera. Vissa team betalar din anmälningsavgift till SKKF åt dig. 800-1800, beroende på när på året du anmäler dig. För andra team får du betala den själv. Hos vissa team ingår kostschema och träningsupplägg och ibland även poseringsträning och fettmätningar. Hos andra är detta tjänster du får betala extra för. Så, som du ser kan det skilja mycket beroende på vilket Team du väljer. Vissa Team är frikostiga med sponsorprodukter, så som brandade träningskläder, andra har inget sånt i sina avtal.
Du kommer så klart behöva lägga pengar på ett gymkort och ordentlig mat. Troligen kommer det gå åt en hel del pengar till kosttillskott. Sen går det åt massvis av tid också. ;)


Men allt sånt här åt sidan. Detta är bara materiella frågor. Teamet du kontaktar, kanske säger till dig att du måste bygga på dig en hel del massa innan det är dags för dig att gå upp på scenen. Antingen söker du dig då till ett annat team, eller så tar du det som konstruktiv kritik och visar hur jävla mycket du vill detta.
För den här sporten är till sist, först och främst en mental sport.
Lycka till!!!
Här är en jämförelse på mig från min första tävling Alströmertrofén, utan vare sig coach eller team. Till Luciapokalen samma år. Då coachad av Joakim Krågen och hans Team. Det är grymt vad rätt coach kan göra!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar