torsdag 24 oktober 2013

Mental förberedelse


All min fritid går numera åt till mental förberedelse. Den lilla fritid jag alltså har. ;)

Har man aldrig tävlat så är det svårt att grepa hur stor inverkan den mentala styrkan har på din tävlingssatsning. Men sanningen är, att utan mental styrka. Så blir det ingen tävling.

Jag brukar uppskatta det till att ungefär 10% av seriöst styrketränande någon gång har tänkt att de skulle vilja tävla. 2% av dessa, tar sig så långt till att de påbörjar dieten. Men det är grymt stor andel av dem, som avbryter med ungefär en månad kvar till scenen.

Varför? Jo, för det är först sista månaden som du har bränt alla reserver av både fysisk och psykisk energi. Det är den sista månaden som du bevisar för dig själv hur jävla gärna du vill detta. Har du inte tidigare klargjort för dig själv, exakt dina anledningar till varför du vill upp på scenen. Så kommer du inte ha något att hålla fast vid när det verkligen blir tufft. För sista månaden är tuff.

Du kommer att ha dagar då formen känns toppen och du känner att du kunde gå upp på scenen samma dag. Men sen växlar det, och du befinner dig i botten. Du tycker att du kämpar och kämpar och inget händer. Du är fetare än någonsin och du har inga muskler kvar. Du börjar tvivla på dig själv och fundera på varför du egentligen gör detta. Familj och vänner kanske drar i dig. Ska du inte med ut? En liten bit kaka kommer inte skada dig? Ska du verkligen göra det här? Är det inte bättre du väntar till nästa tävling?

Och då står du där och har bara dig själv att lita till. Din egen inre styrka. Klarar du detta? Klart som faan att du gör! Det här är ju exakt vad du förberett dig mentalt för. Inget kan hindra dig från att nå ditt mål. Du är en av de få som är stark nog att genomföra en tävlingsdiet, stå där på scenen på tävlingsdagen och känna att du är bara helt enkelt så jävla bra och tuff och stark!! Fan vad du kommer vara stolt över dig själv!!!

4 kommentarer: