tisdag 8 april 2014

Mina Tips för din Bikini Fitness Posering, Del 4.

Film från allas våran favorit-site: http://www.muscle.se

Skulle någon av tjejerna som jag använt här till att illustrera med vilja att jag tar bort dem så är det bara att kommentera här på bloggen!!

BIKINI FITNESS
Posering  för IFBB
(ej IFBB Pro, ska inte blandas ihop)


Gå i klackar:

Vad du än gör på scenen, så behöver du kunna gå i klackar för att ta dig från punkt A till Punkt B. Vissa bemästrar klackarna som om de aldrig gjort något annat. Medans andra ser ut som Bambi på hal is eller älgar på väg genom snårskog.

Fötterna sätts i framför varandra. Som om du gick på lina. Och inte som om du gick på två tåg-rälsar. Det första som träffar marken är klacken. Därefter rullar du fram till tån och när nästa fot är i så släpper klacken först från marken och sist tån. Ofta är det snyggare om man går med tårna lite pekande utåt. Absolut inte inåt, för det ser kissnödigt ut.

När klacken träffar marken så ska det benet vara fullt utsträckt!!! Superviktigt. Kan du inte ha det fullt utsträckt så försök pressa fram den höften i steget, så att du kan det. Går det fortfarande inte så är förmodligen klacken för hög för dig. Du kan gå till skomakaren och be dem ta bort 0,5-1 cm av den lilla toppen på klacken. Och försök igen. Eller så kan du själv göra ett försök att leka hovslagare. ;D

För att få en mjukare rullning i foten så hjälper det att runda till baksidan av klacken med en grov fil. Ta gärna en titt på några andra högklackade skor som du gått i mycket på asfalt. Där kommer du kunna se vilket slit-mönster du har på klacken. Om du filar till dina poseringsskor till samma förslitningsmönster så kommer de bli mycket lättare att gå i. Även bara några millimeter gör en gigantisk skillnad.


Så fort du kommer upp på scenen, till dess att du lämnar den, så ska du hålla kontakten med domarna så mycket du bara kan. Det innebär att även när du förflyttar dig i sidled så ska du titta på dem. Och aldrig någonsin titta på dina egna fötter!! Jag lovar dig att de sitter kvar där.

Många gör dessutom en liten vridning med överkroppen mot domarna när de förflyttar sig i sidled. För att ge intrycket av en smalare midja och bredare axlar. För er som sysslar med dressyr så påminner det lite om en skänkelvikning ;)

När du är på väg bort från domarna är det så klart svårt att behålla ögonkontakten. Då brukar jag göra som en liten lov dit jag ska, och alltså inte gå raka vägen dit. Utan behålla ögonkontakten så långt det går och sen tydligt vända upp och visa rygg och rumpa. Glöm inte att svanka hela tiden!! Inga hängande påsar och platta rumpor här inte!

T-walk:

Från regelverket:
The top 6 finalists will be called on stage, one by one, in numerical order and will perform the T-walking:
• The competitor will walk to the center of the stage, will stop and perform front stance.
• The competitor will then turn to her right and walk 5 steps towards the side of the stage, will stop and perform front and back stance.
• The competitor will then turn top her right, walk 10 steps to the other side of the stage, will stop and perform front and back stance.
• The competitor will then walk to the line-up in the rear part of the stage.


Alltså: Endast de 6 som går till finalen får göra T-walken. Du ska gå till mitten av scenen och ställa dig i din front-pose. Därefter går du åt ditt höger 5 steg till sidan av scenen. Där gör du både front-posen och bak-posen. Sen vänder du dig åter åt höger och går 10 steg i motsatt riktning från tidigare. Till andra sidan av scenen. Där gör du också både front-posen och bak-posen. Sen går du bak till ”kossebåset” och inväntar att alla tävlande har gjort sin T-walk.

Så vad gör man egentligen?


Först brukar jag stanna upp på bakre delen av scenen, fast mitt i. [1.] Och där invänta att domarna lagt märke till att jag kommit upp på scenen. Men även att andra störande moment upphört. Typ tävlande som inte vet var de ska stå. ;D Vill man, går det att göra en liten hälsning här. Annars duger det fint med en liten vilande pose som passar din karaktär och det du vill visa upp på scenen. Olika scener har olika ställen där man kliver in på scenen, så det är bra att öva så man är bekväm i att komma in från olika håll.

Därefter går du rakt fram till [2.] krysset (markeringen på scenen där belysning och position är som bäst) Här utför du endast front posen. Beroende på din karaktär så kanske du gör en variant, eller så gör du flera. Tänk på att inte ta för lång tid på dig bara. Men stressa inte för den skull. Totalt 3-5 sekunder på varje plats på scenen brukar vara lagom för att domarna ska hinna se dig, utan att hinna tröttna.

Därefter vänder du åt ditt höger. Vilket innebär att du går åt vänster från domarna sett. Det står 5 steg i reglerna. Det är inte livsviktigt att det blir just 5 stycken. Men spring inte i väg ut i skuggan, eller traska hela scenens längd, bara för att du kan. Utan stanna inom synhåll. Domarna vill se hur du rör dig och tar för dig. Att du trivs på scenen och kan gå i klackar. Vänd upp dig mot domarna, inte mot publiken. [3.] Här gör du först din front-pose och sedan vänder du dig om åt höger och gör din bak-pose. Hela tiden så lägger du in just den karaktär som du vill uttrycka. T-walken är din chans att göra det där lilla extra som inte riktigt går att göra i de vanliga kvartsvändningarna.

Sedan tar du dig 10 steg till andra sidan av scenen. [4.] Du ska alltså gå ungefär lika långt förbi krysset som du tidigare gick åt andra hållet. Stanna som sagt inom belysningen, så du inte hamnar i skuggan. Även här vänder du upp lite mot domarna. Det är ju för dem du ska visa upp dig, inte publiken. Du gör din front-pose och din bak-pose. Självklart kan du variera vilka poser du väljer och du ska lägga in lite av dig själv i dem.

Nu är din T-walk egentligen slut. Men jag tycker att man ska passa på att tacka domarna och publiken för deras uppmärksamhet. Gå därför tillbaka till krysset [5.] och gör en hälsning. Finns massvis av hälsningar och nigningar. Se till att denna känns bekväm för dig att göra. Är du inte en sån som niger, gör inte det. Vinkar du med bägge händerna, gör det. Hitta det som är du, helt enkelt.

Beroende på scenens utformning så ska du nu ta dig till ”kossebåset” [6a. eller 6b.] och vänta där tills alla andra gjort sin T-walk. Även detta gör du förstås med stil och klass. Och under tiden du står där så jobbar du med domarna för att få deras uppmärksamhet. Den där som gör sin T-walk är ju oviktig, det är dig de ska se ;D



Kvartsvändningar i finalen (med promenad):

Från regelverket:
• Front stance: competitors will stand with one hand resting on the hip and one leg slightly moved forward and to the side.   
• Quarter turn right: competitors will perform the first quarter turn to the right. They will stand left side to the judges, with upper body slightly turned toward the judges and face looking at the judges. Left hand resting on the left hip, feet placed freely but not together.
• Quarter turn back: competitors will perform the next quarter turn to the right and will stand back to the judges. Feet not more than 30cm apart. One hand resting on the hip, other arm hanging relaxed at the side of the body. Competitors are not allowed to turn their upper body towards the judges and should face the back of the stage at all time during the comparison.
• Three steps forward: following a command given by the Stage Director, competitors will walk 3 steps forward, toward the back of the stage and then they will stop and perform the back stance.
• Quarter turn right: competitors will do the next quarter turn to the right and will stand their right side to the judges, with upper body slightly turned toward the judges and face looking at the judges. Right hand resting on the right hip, feet placed freely but not together.
• Quarter turn front: competitors will do the last quarter turn to the right and will perform front stance.
• Three steps forward: following a command given by the Stage Director, competitors will walk 3 steps forward, toward the front of the stage and then they will stop and perform the front stance.


Alltså: Du börjar i din front-pose. (Alla poser finns beskrivna i tidigare Del 1-3.)Därefter får du order om kvartsvarv höger. Då hamnar du i din sidopose med vänster sida mot domarna. Sen får du åter order om ett kvartsvarv. Då hamnar du i din bakpose. Du får inte vända dig om och kolla på domarna medans du är i din bakpose. Ibland skippar de sidoposeringarna i finalen. Då får du order om ett halvt varv istället för kvartsvarv. Och hamnar därför direkt i din bak-pose. Så var uppmärksam på vad som sägs. Du ska vara bekväm i bägge övergångarna, så att du ser bekväm och självsäker ut i dem.

Därefter får du order om 3 steg framåt. Vilket alltså blir bort från domarna. Det kan också vara 5 steg eller så säger de att du ska gå till bakre delen av scenen. Så även här gäller att vara uppmärksam. Du behöver inte stressa i dessa steg. Utan låt domarna se hur du rör dig. Håll svanken och lägg in din karaktär i hur du rör dig. Väl framme så ställer du dig i din bak-pose igen.

Därefter får du order om ytterligare kvartsvarv. Du hamnar då med din högra sida mot domarna. Även här kan de skippa sidoposeringen och då hamnar du i din front-pose istället. Annars får du åter igen order om kvartsvarv. Så du till slut står med fronten mot domarna.

När du väl står i din front-pose Så kommer du få order om att ta dig tillbaka till linen. Det kan ske på en massa olika sätt. Att de igen säger 3 steg framåt, eller gå tillbaka till linen eller fronten av scenen. Men här är det viktigt att du är snabb i reaktionen. För den som kommer först ut här, syns också bäst. De som hamnar bakom, hamnar i skuggan. Väl framme på linen så gör du front-posen igen.


Jag hoppas att det här har varit rolig och informativ läsning. Jag är ingen IFBB domare, så jag kan mycket väl ha fel och då skulle jag uppskatta feedback. Men jag är däremot en tävlande och det här är mina intryck av vad som faktiskt gäller. Jag har lite funderingar på att skriva lite tips om färg, smink, bikini och packning om det skulle vara intressant. Så säg gärna till isf!!

Tillbaka till Del 1:
http://fitnessannelie.blogspot.se/2014/04/mina-tips-for-din-bikini-fitness.html

2 kommentarer:

  1. Vill gärna att du skriver mer om färg,smink,bikini och packning. Mycket bra och intressant :)
    Mvh Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du tycker det! Då ska jag se om jag kan få ihop något när påsken är över!! =D

      Radera