tisdag 19 augusti 2014

En fysik-domares konstanta dilemma



Tycker den här filmen visar så tydligt på domarnas konstanta dilemma. Hur ska de döma? Vad ska de leta efter?

Vid 25:00 in i filmen så för domarna en diskussion kring vad de vill se för typ av fysik som vinnare. Iom att de har förstått att Bev Francis kommer att presentera en fysik som de tidigare aldrig skådat på en scen för kvinnlig bodybuilding. Hur ska kriterierna tolkas? Ska feminitet gå före muskelutveckling? Frågor som är lika aktuella idag, som när filmen spelades in.

Här ser vi Bev Francis till vänster, jämte Rachel McLish, som tidigare vunnit Ms Olympia. Vem hade vunnit idag? Vilka grenar hade de platsat i?


photo:Doris Barrilleaux
Följ länken för en väldigt bra intervju med Doris om Kvinnlig Bodybuilding i tre delar.
 

Till slut segrar en helt annan tjej, Carla Dunlap, med en fysik som ändå kan beskrivas som någonstans mittemellan dessa två tjejers. Och därmed förändras typen för den vinnande fysiken. Vilket påverkar vad de tävlande kommer att sträva efter för typ av fysik till nästa tävling. Detta brottas vi med än idag på våra tävlingar, oavsett gren. Den vinnande fysiken förändras hela tiden. Och den påverkas av så många faktorer.
 


photo: Mike Neveux
Carla Dunlap flexar biceps
 

Man kan aldrig räkna med att den typ av fysik som vann senaste tävlingen även vinner nästa. Det du kan göra är att presentera din bästa fysik. Din bild av din grens ultimata fysik. Och den bästa versionen av den, som du kan vara.
 

För att motverka detta vet jag att domare har möten innan tävling där de diskuterar just detta problemet och visar bilder på vilken typ av fysik de är ute efter. Och jag tror detta hjälper till viss del. Att hålla emot tendenserna mot evigt större, hårdare och mer definierade, oavsett gren.
 

Det måste vara svårt att sitta där som domare, när man väl får lineuppen framför sig och rangordna fysikerna framför sig, efter sin interna måttstock. Och snabbt ska det gå.
 

Vad vill jag säga med allt detta?
  1. Gå upp på scenen och presentera den bästa versionen av dig som du kan, för den gren du ställer upp i. Den placering du får av domarna är sekundär till vad du själv anser.
  2. Den vinnande fysiken kommer alltid att förändras. Vilket är en av grundorsakerna till att vi fått nya grenar, så som Body Fitness, Bikini Fitness och Womens Physique. För att det ska finnas plats för alla, inom vår härliga sport.
  3. Domarna påverkas alltid av lineuppens utseende, sina egna preferenser, tidigare bedömningar under dagen, personligt engagemang med de tävlande och så vidare. Det är en del av den mänskliga naturen. Om man inte är psykopat, eller helt känslokall förståss ;)
  4. Smaken är som baken. Var stolt över det just du åstadkommit och låt alla andra vara stolta över det de har uppnått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar